Waterhardheid Heerjansdam (Zwijndrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Heerjansdam minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Heerjansdam is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Heerjansdam telt 3.735 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Heerjansdam hoort bij de gemeente Zwijndrecht. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Heerjansdam

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de glazen douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Heerjansdam waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Heerjansdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heerjansdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Heerjansdam?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heerjansdam is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.