Waterhardheid Heerlen (Heerlen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Heerlen (Heële). Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Heerlen (Heële) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Heerlen biedt plaats aan 68.795 inwonenden. Dit is een aardig grote woonplaats. Heerlen ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Heerlen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Heerlen

De waarneming van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Heerlen objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Heerlen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Heerlen

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Heerlen?

Iedereen beleeft zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heerlen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.