Waterhardheid Heeswijk-Dinther (Bernheze)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Heeswijk-Dinther kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Heeswijk-Dinther is 10,98 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Heeswijk-Dinther is een kleine woonplaats met 8.020 inwonenden. Heeswijk-Dinther is onderdeel van de gemeente Bernheze. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heeswijk-Dinther

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de kranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Heeswijk-Dinther waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Heeswijk-Dinther**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Heeswijk-Dinther

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Heeswijk-Dinther?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heeswijk-Dinther is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.