Waterhardheid Heeten (Raalte)

Zacht
0
6,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,70 dH. Zo hard is het water in Heeten. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Heeten telt 3.610 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Heeten maakt deel uit van de gemeente Raalte. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Heeten

Mensen kunnen hardheid van 6,70 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,70 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Heeten objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,70 dH in Heeten**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heeten

Calculatie voor 6,70 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Heeten?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heeten is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.