Waterhardheid Heeze (Heeze-Leende)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,23
dH
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,23 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Heeze. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Heeze is 10,70 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Heeze is een kleine woonplaats met 9.645 inwonenden. Heeze maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Heeze-Leende.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Heeze

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,23 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 8,23 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Heeze objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 8,23 dH in Heeze**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heeze

Calculatie voor 8,23 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Heeze?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heeze is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 8,23 naar 0 Duitse graden te reduceren.