Waterhardheid Hegelsom (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Hegelsom (Haegelsem). Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Hegelsom (Haegelsem) is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Hegelsom is een kleine woonplaats met 1.875 inwoners. Hegelsom bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hegelsom

De betekenis van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Hegelsom objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Hegelsom**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hegelsom

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Hegelsom?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt het vaakst voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hegelsom is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.