Waterhardheid Hei- en Boeicop (Zederik)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Hei- en Boeicop kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Hei- en Boeicop is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Hei- en Boeicop telt 960 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hei- en Boeicop hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Hei- en Boeicop

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Hei- en Boeicop waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Hei- en Boeicop**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hei- en Boeicop

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Hei- en Boeicop?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hei- en Boeicop is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.