Waterhardheid Heide (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Heide (De Haej) is 7,34 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Heide (De Haej) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Heide is een kleine woonplaats met 465 inwonenden. Heide is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venray.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heide

Iemand kan een hardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Heide waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Heide**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Heide

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Heide?

Iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heide is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.