Waterhardheid Heijen (Gennep)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Heijen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Heijen is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Heijen is een kleine woonplaats met 2.050 inwoners. Heijen is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gennep.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heijen

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Heijen objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Heijen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Heijen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Heijen?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heijen is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.