Waterhardheid Heijenrath (Gulpen-Wittem)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Heijenrath bedraagt ongeveer 7,34 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Heijenrath is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Heijenrath is een kleine woonplaats met 165 inwoners. Heijenrath maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Heijenrath

Iemand kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Heijenrath objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Heijenrath**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Heijenrath

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Heijenrath?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heijenrath is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.