Waterhardheid Heikant (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Heikant heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Heikant is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Heikant biedt plaats aan 1.135 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Heikant is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Heikant

De beleving van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Heikant objectief meten

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Heikant**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Heikant

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Heikant?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heikant is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.