Waterhardheid Heiligerlee (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Heiligerlee. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Heiligerlee is een erg kleine woonplaats met 1.510 inwonenden. Heiligerlee hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Heiligerlee

Men kan waterhardheid van 12,50 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Heiligerlee objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 dH in Heiligerlee**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heiligerlee

Calculatie voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Heiligerlee?

Onthard water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heiligerlee is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.