Waterhardheid Heino (Raalte)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Heino. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Heino is een kleine woonplaats met 6.855 inwoners. Heino hoort bij de gemeente Raalte. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heino

Mensen kunnen waterhardheid van 7,50 dH wellicht "OK" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Heino objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Heino**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Heino

Becijfering voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Heino?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heino is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 7,50 naar 0 dH te verminderen.