Waterhardheid Hekelingen (Nissewaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Hekelingen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Hekelingen is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hekelingen biedt plaats aan 1.355 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Hekelingen ligt in de gemeente Nissewaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hekelingen

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Hekelingen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Hekelingen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hekelingen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hekelingen?

Onthard water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hekelingen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.