Waterhardheid Hekendorp (Oudewater)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Hekendorp. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Hekendorp is een zeer kleine woonplaats met 710 inwoners. Hekendorp maakt deel uit van de gemeente Oudewater. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hekendorp

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,60 dH "OK" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Hekendorp waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,60 dH in Hekendorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hekendorp

Berekening voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hekendorp?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hekendorp is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 dH terug te brengen.