Waterhardheid Helden (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Helden (Helje) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Helden (Helje) is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Helden is een kleine woonplaats met 6.145 inwoners. Helden ligt in de gemeente Peel en Maas. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Helden

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Helden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Helden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Helden

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Helden?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Helden is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.