Waterhardheid Hellevoetsluis (Hellevoetsluis)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Hellevoetsluis. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Hellevoetsluis is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Hellevoetsluis is een middelgrote woonplaats met 39.080 inwonenden. Hellevoetsluis ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hellevoetsluis.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hellevoetsluis

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Hellevoetsluis objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,98 dH in Hellevoetsluis**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hellevoetsluis

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hellevoetsluis?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hellevoetsluis is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.