Waterhardheid Helmond (Helmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Helmond is ongeveer 9,97 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 9,97 dH x 17,8 gram x 180m3 = 31,94 kilogram kalk.

Helmond biedt plaats aan 88.835 inwonenden. Dit maakt deel uit van de top 50 plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats. Helmond maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Helmond.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Helmond

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 9,97 dH "geen probleem" vinden en het boenen van de douche voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 9,97 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Helmond objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,97 dH in Helmond**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Helmond

Becijfering voor 9,97 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,97 dH x 180m3 = 31,94 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Helmond?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Helmond is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,97 naar 0 Duitse graden te reduceren.