Waterhardheid Helvoirt (Haaren)

Zacht
0
6,89
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Helvoirt ligt rond de 6,89 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkvormende deeltjes.

Helvoirt telt 4.540 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Helvoirt hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Haaren.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Helvoirt

Iemand kan waterhardheid van 6,89 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,89 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Helvoirt objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,89 Duitse graden in Helvoirt**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Helvoirt

Calculatie voor 6,89 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Helvoirt?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Helvoirt is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.