Waterhardheid Hemmen (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Hemmen. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Hemmen is 7,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Hemmen is een kleine woonplaats met 190 inwonenden. Hemmen hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Overbetuwe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Hemmen

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,80 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 4,80 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hemmen objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,80 Duitse graden in Hemmen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hemmen

Calculatie voor 4,80 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Hemmen?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hemmen is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.