Waterhardheid Hemrik (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Hemrik (de Himrik) ligt rond de 6,90 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Hemrik (de Himrik) is 7,20 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Hemrik is een erg kleine woonplaats met 760 inwoners. Hemrik hoort bij de gemeente Opsterland. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Hemrik

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Hemrik waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,90 Duitse graden in Hemrik**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hemrik

Berekening voor 6,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hemrik?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hemrik is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.