Waterhardheid Hengelo (Bronckhorst)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Hengelo heeft een waterhardheid van ongeveer 9,10 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,16 kilogram kalk.

Hengelo is een kleine woonplaats met 6.750 inwonenden. Hengelo hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Hengelo

Iemand kan een waterhardheid van 9,10 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 9,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Hengelo objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,10 Duitse graden in Hengelo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hengelo

Rekensom voor 9,10 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,10 dH x 180m3 = 29,16 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hengelo?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hengelo is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 9,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.