Waterhardheid Hengelo (Hengelo)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Hengelo ligt in de buurt van 6,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Hengelo biedt plaats aan 80.955 inwoners. Het hoort bij de top-50 steden in Nederland en is daarmee een tamelijk uitgestrekte woonplaats. Hengelo bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hengelo.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hengelo

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,50 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Hengelo objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,50 dH in Hengelo**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hengelo

Berekening voor 6,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hengelo?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hengelo is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.