Waterhardheid Hengevelde (Hof van Twente)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,60 dH. Zo hard is het kraanwater in Hengevelde minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Hengevelde is 10,70 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hengevelde is een kleine woonplaats met 2.075 inwoners. Hengevelde hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hof van Twente.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Hengevelde

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,60 Duitse graden "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hengevelde waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,60 Duitse graden in Hengevelde**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hengevelde

Becijfering voor 6,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hengevelde?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hengevelde is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.