Waterhardheid Hengstdijk (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Hengstdijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Hengstdijk is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Hengstdijk is een kleine woonplaats met 715 inwoners. Hengstdijk is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hengstdijk

Iemand kan waterhardheid van 6,38 dH misschien "prima" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Hengstdijk objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Hengstdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hengstdijk

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hengstdijk?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hengstdijk is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.