Waterhardheid Herpt (Heusden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Herpt. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Herpt hoort bij de gemeente Heusden. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Herpt

Men kan een waterhardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Herpt waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 dH in Herpt**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Herpt

Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Herpt?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herpt is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.