Waterhardheid Herten (Roermond)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Herten. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Herten is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Herten is een kleine woonplaats met 7.170 inwoners. Herten bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roermond.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Herten

De betekenis van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Herten waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Herten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Herten

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Herten?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herten is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.