De waterhardheid van het drinkwater in Hertme is om en nabij de 9,30 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Hertme biedt plaats aan 495 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hertme bevindt zich in de gemeente Borne. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
Men kan een waterhardheid van 9,30 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 dH in Hertme**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 9,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen beleeft kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hertme is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 9,30 naar 0 dH te verminderen.