Waterhardheid Herveld (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Herveld. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Herveld is een kleine woonplaats met 3.025 inwonenden. Herveld hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Overbetuwe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Herveld

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,80 dH wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 4,80 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Herveld waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,80 dH in Herveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Herveld

Berekening voor 4,80 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Herveld?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Herveld is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,80 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.