Waterhardheid Herwijnen (Lingewaal)

Zacht
0
7,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Herwijnen kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,10 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Herwijnen biedt plaats aan 2.605 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Herwijnen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaal.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Herwijnen

De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 7,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Herwijnen objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,10 Duitse graden in Herwijnen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Herwijnen

Calculatie voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Herwijnen?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herwijnen is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.