Waterhardheid Heteren (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Heteren. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Heteren is een kleine woonplaats met 5.090 inwoners. Heteren maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Overbetuwe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Heteren

Iemand kan een waterhardheid van 4,80 dH misschien "OK" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 4,80 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Heteren waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,80 Duitse graden in Heteren**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Heteren

Becijfering voor 4,80 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Heteren?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heteren is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,80 naar 0 Duitse graden terug te dringen.