Waterhardheid Heukelum (Lingewaal)

Zacht
0
7,00
dH
7,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Heukelum minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Heukelum is 7,10 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Heukelum is een kleine woonplaats met 2.270 inwonenden. Heukelum hoort bij de gemeente Lingewaal. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Heukelum

Iemand kan een hardheid van 7,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water van 7,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Heukelum waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 Duitse graden in Heukelum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Heukelum

Calculatie voor 7,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Heukelum?

Zacht water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heukelum is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,00 naar 0 dH terug te dringen.