Waterhardheid Heumen (Heumen)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Heumen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,50 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Heumen is 8,90 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Heumen is een kleine woonplaats met 1.580 inwoners. Heumen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Heumen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Heumen

De ontvangst van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Heumen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,50 dH in Heumen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Heumen

Calculatie voor 7,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Heumen?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heumen is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,50 naar 0 dH terug te brengen.