Waterhardheid Heusden (Asten)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Heusden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Heusden biedt plaats aan 2.410 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Heusden bevindt zich in de gemeente Asten. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Heusden

U kunt een hardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Heusden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Heusden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heusden

Calculatie voor 10,36 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Heusden?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heusden is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.