Waterhardheid Heusden (Heusden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Heusden. Dit is behoorlijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Heusden is een zeer kleine woonplaats met 5.480 inwoners. Heusden bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Heusden.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Heusden

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 10,36 dH "OK" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Heusden waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Heusden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Heusden

Calculatie voor 10,36 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Heusden?

Praktisch iedereen ondervindt zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heusden is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te dringen.