Waterhardheid Hidaard (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Hidaard kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,20 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Hidaard is 8,30 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hidaard is een kleine woonplaats met 135 inwonenden. Hidaard hoort bij de gemeente Littenseradiel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Hidaard

De betekenis van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,20 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Hidaard objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,20 Duitse graden in Hidaard**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hidaard

Rekensom voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hidaard?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hidaard is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.