Waterhardheid Hillegom (Hillegom)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Hillegom. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Hillegom is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Hillegom is een relatief kleine woonplaats met 20.860 inwonenden. Hillegom ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hillegom.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hillegom

De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hillegom objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Hillegom**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hillegom

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hillegom?

Een ieder ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hillegom is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.