Waterhardheid Hobrede (Zeevang)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Hobrede is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Hobrede is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hobrede is een kleine woonplaats met 155 inwonenden. Hobrede ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Hobrede

De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Hobrede objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Hobrede**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hobrede

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hobrede?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hobrede is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.