Waterhardheid Hoek (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Hoek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Hoek is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Hoek biedt plaats aan 3.000 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Hoek maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Hoek

Men kan een hardheid van 6,38 dH wellicht "normaal" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Hoek waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Hoek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoek

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hoek?

Een ieder ervaart volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoek is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.