Waterhardheid Hoek van Holland (Rotterdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Hoek van Holland. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Hoek van Holland is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hoek van Holland is een relatief kleine woonplaats met 10.070 inwonenden. Hoek van Holland ligt in de gemeente Rotterdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Hoek van Holland

Men kan waterhardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hoek van Holland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Hoek van Holland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoek van Holland

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoek van Holland?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoek van Holland is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.