Waterhardheid Hoenderloo (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Hoenderloo is 4,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Hoenderloo is 6,50 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Hoenderloo is een kleine woonplaats met 1.510 inwoners. Hoenderloo hoort bij de gemeente Apeldoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hoenderloo

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,90 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hoenderloo objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,90 dH in Hoenderloo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hoenderloo

Berekening voor 4,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoenderloo?

Een ieder ondervindt onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoenderloo is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.