Waterhardheid Hoensbroek (Heerlen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Hoensbroek (Gebrook). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Hoensbroek (Gebrook) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Hoensbroek is een vrij kleine woonplaats met 19.965 inwoners. Hoensbroek maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Heerlen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hoensbroek

De waarneming van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Hoensbroek objectief meten

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Hoensbroek**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoensbroek

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hoensbroek?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoensbroek is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.