Waterhardheid Hoevelaken (Nijkerk)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Hoevelaken kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 5,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoevelaken telt 9.095 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Hoevelaken ligt in de gemeente Nijkerk. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hoevelaken

U kunt hardheid van 5,90 dH "geen probleem" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Hoevelaken waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,90 Duitse graden in Hoevelaken**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoevelaken

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hoevelaken?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoevelaken is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.