Waterhardheid Hoeven (Halderberge)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,84 dH. Zo hard is het leidingwater in Hoeven. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.

Hoeven biedt plaats aan 6.535 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Hoeven bevindt zich in de gemeente Halderberge. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Hoeven

De perceptie van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,84 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de kranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 7,84 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Hoeven objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,84 dH in Hoeven**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoeven

Becijfering voor 7,84 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hoeven?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoeven is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,84 naar 0 dH te reduceren.