Waterhardheid Hoge Hexel (Wierden)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Hoge Hexel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 5,90 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Hoge Hexel is 9,00 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Hoge Hexel is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Wierden.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Hoge Hexel

De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Hoge Hexel objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 dH in Hoge Hexel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoge Hexel

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoge Hexel?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoge Hexel is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.