Waterhardheid Hollandsche Rading (De Bilt)

Zacht
0
6,10
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 dH. Zo hard is het water in Hollandsche Rading minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Hollandsche Rading is 7,30 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Hollandsche Rading telt 1.505 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Hollandsche Rading is onderdeel van de gemeente De Bilt. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Hollandsche Rading

Men kan een waterhardheid van 6,10 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Hollandsche Rading objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,10 dH in Hollandsche Rading**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hollandsche Rading

Rekensom voor 6,10 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hollandsche Rading?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hollandsche Rading is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.