Waterhardheid Hollandscheveld (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Hollandscheveld minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Hollandscheveld is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Hollandscheveld telt 5.045 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Hollandscheveld ligt in de gemeente Hoogeveen. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Hollandscheveld

De gewaarwording van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de douche accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Hollandscheveld waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Hollandscheveld**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hollandscheveld

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Hollandscheveld?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hollandscheveld is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.