Waterhardheid Holten (Rijssen-Holten)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,60 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Holten. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag.

Holten telt 8.975 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Holten ligt in de gemeente Rijssen-Holten. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Holten

De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,60 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 6,60 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Holten objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,60 Duitse graden in Holten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Holten

Berekening voor 6,60 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Holten?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Holten is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.