Waterhardheid Holthees (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Holthees. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Holthees is 9,97 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Holthees telt 485 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Holthees hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxmeer.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Holthees

De indruk van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Holthees waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Holthees**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Holthees

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Holthees?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Holthees is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.