Waterhardheid Holwierde (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Holwierde. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Holwierde telt 1.085 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Holwierde maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Holwierde

Iemand kan een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Holwierde objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 12,50 Duitse graden in Holwierde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Holwierde

Rekensom voor 12,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Holwierde?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Holwierde is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.